Maatwerk

Wat is nodig

Mogelijkheden

Maatwerk leveren vind ik belangrijk omdat de jongere zo de meest mogelijke kans heeft om zich te ontwikkelen. Maatwerk gaat zoals met alles in het Huis in overleg. Zo was er een jongere waar de wachttijd voor de vervolgplek nogal lang was. In die wachttijd hebben we samen een 'op kamers' bedacht. Ze kon de 2e koelkast in huis gebruiken en kreeg een weekbudget om haar eigen boodschappen te doen. Zo kon zij op haar eigen manier en tempo leren om haar huishouding te voeren naast school en stage.

18Plusplan

Als een jongere 18 jaar wordt verandert er nogal wat. Er komen ineens een aantal financiele zaken bij die geregeld moeten worden, vooral wanneer de jongere na zijn/haar/die 18e verjaardag gaat verhuizen. In het maatwerk zit daarom een traject waarbij de jongere hulp kan krijgen van een zogenoemde 'coach 18plusplan'. Deze coach kan helpen met de aanvraag studiefinanciering, zorgverzekering, hulp bij zoeken naar woonruimte als er geen vervolgtraject is, aanvragen van bepaalde uitkeringen en wat er allemaal nog meer bij komt kijken als ze het Huis verlaten.

Als de jongere wil wordt hij/zij/die meteen ingeschreven bij SSH (studentenkamer) zogauw ze 16 jaar zijn. Op het moment dat ze 18 jaar zijn en het Huis zouden verlaten staan ze al een redelijke tijd ingeschreven wat de kans op het vinden van een studentenkamer groter maakt.

Financiƫn

Wat veel voorkomt is dat jongeren niet goed met geld kunnen omgaan. Ook daar wordt aandacht aanbesteedt om later niet in de problemen te komen.

Voor preventieve zorg is Humanitas een heel fijne organisatie. Zij kunnen vanuit de gemeente Raalte e-learning modules aanbieden. Als na een intake blijkt dat de jongere echt gemotiveerd is dan volgt er een overeenkomst. Beide partijen dienen zich hieraan te houden.

Het kan zijn dat Humanitas niet voldoende is en jongeren onder bewindvoering komen. Huis op het Perron werkt graag samen met Hans van den Arend van Arendbewindvoering. Deze bewindvoerder is bekend met de doelgroep van Huis op het Perron wat samenwerking vanuit de start al makkelijker maakt.

Therapie

Er zijn jongeren die in therapie gaan. Soms kan het zijn dat een bepaalde therapie net wat beter aansluit dan het reguliere aanbod. Huis op het Perron werkt daarom graag samen met Nicolette van de Valk. Zij gaat niet per definitie uit van een bepaalde therapie maar kijkt en luistert naar wat de jongere nodig heeft en speelt daar op in.